W wielu zakładach produkcyjnych nie ma mowy o ciągłości sprawnej produkcji, jeśli nie zastosuje się urządzeń ułatwiających codzienna pracę. Na szczególną uwagę z całą pewnością zasługują te, które służą do obróbki termicznej, a także do mycia warzyw i owoców, z których wytwarzane są w następnej kolejności przetwory i inne produkty spożywcze. Bezpieczeństwo pracy w zakładzie, a także zachowanie najwyższej jakości higieny to podstawa, dlatego tak ważne jest zastosowanie odpowiednich urządzeń, które umożliwiają spełnienie tych założeń. Jednym z nich na pewno jest myjka bębnowa, która służy zarówno do mycia ciągłego, jak i przelotowego warzyw oraz owoców w hali produkcyjnej. Służy przede wszystkim do dokładnego mycia i oczyszczania z ziemi oraz z innych zanieczyszczeń. Najczęściej stosuje się ją do szorowania warzyw okopowych, a więc na przykład marchewek i ziemniaków, ale nie tylko.
Zanim produkt trafi na taśmę zawsze musi być dokładnie umyty i wyszorowany, a tego rodzaju urządzenia znacznie ułatwiają wykonanie tych czynności. Myjka bębnowa https://www.unimasz.eu jest zatem wykorzystywana w niemal wszystkich zakładach produkcyjnych, w których obróbce poddawane są produkty żywnościowe mające trafić do przetworów i innych. Każdy surowiec znajdujący się w pojemniku zbiorczym zostaje wsypany do bębna, a ten z kolei jest zanurzany w wodzie o odpowiedniej temperaturze. Woda zawsze jest filtrowana, a wszelkie zanieczyszczenia są usuwane na bieżąco po to, by zachować wszelkie wytyczne sanitarne i wysoki poziom higieny.